Header image  

Andalusië-Almeria

  Home I Omgeving I Activiteiten I Sierra Nevada I Steden I Andalusië I Reserveren & Prijzen I Contact & Links I Review
   
 

 

Granada

Granada is een stad in Andalusië (ca 1 1/2 uur vanaf Aras), in het zuidoosten van Spanje, en is de hoofdstad van de provincie Granada. De stad heeft een inwonertal van 236.982 en inclusief de buitenwijken wonen er ongeveer 472.638 mensen. Het is daarmee de vierde stad van Andalusië, na Sevilla, Málaga en Córdoba, en de 17e stad van Spanje. Granada ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. Eeuwen geleden was het de hoofdstad van het toenmalige Rijk van Granada en het Moorse Al-Andalus. In de stad bevindt zich één van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, een gigantisch historisch paleis vol met overblijfselen van zowel de Moorse als Katholieke cultuur. Verder staat Granada bekend om haar prestigieuze universiteit: Universidad de Granada, en een bijbehorend nachtleven.

Wie een bezoek wenst te brengen aan het Alhambra bestelt zijn tickets of kaarten bij voorkeur via internet. Want het aantal bezoekers per dag is gelimiteerd tot 6600. Aan de kassa's zelf worden per dag maar een beperkt aantal kaarten ter beschikking gesteld. Je hebt tickets voor de ochtend (8u30 tot 12u) en voor de namiddag (14u tot 20u). De prijs bedraagt ongeveer € 13 per persoon. Voor deze prijs mag je een bezoek brengen aan de Nasridische paleizen, het Generalife en Alcazaba.

Er zijn ook toegangskaarten waarbij je enkel het Generalife en het Alcazaba mag bezoeken. Hiervoor betaal je € 7.

Wie de schoonheid van de Nasridische paleizen en het Generalife wil bewonderen als de duisternis is ingevallen, kan dat tijdens het avondbezoek van 22u tot 23u30.

Lorca

Lorca ligt op de hellingen van de Sierra del Caño, aan de Guadalentin, met 70.000 inwoners. Er zijn diverse bezienswaardige kerken, waar onder de San Patricio uit de 16de eeuw, met een imposant interieur en een barok hoofdportaal. De El Carmen, uit de 18de eeuw, in rococostijl en de vroeg-15de-eeuwse Santa Maria met 18de-eeuws portaal. Een hoogtepunt van de Spaanse barok is het portaal van de Casa de los Guevara, uit de 17de eeuw, met gedraaide zuilen.  Delen van de Moorse vesting (tussen 780 en 1266 stond de stad onder Moorse heerschappij) zijn bewaard gebleven.

Almaria

Vroeger was Almería de belangrijkste havenstad van het kalifaat van Córdoba.De stad was een centrum van handel en textielindustrie. 

Almería werd (onder de naam Bartolus) gesticht door de Phoeniciërs die de Iberiërs uit deze streek verjoegen. De Romeinen noemden het Portus Magnus en in deze tijd kreeg het grote betekenis als havenplaats. 

In de 11de eeuw, nu in Moorse handen, kreeg het de huidige naam Almería (De Spiegel). Tijdens de regering van de Moorse koning-geleerde Motacin, beschermheer van dichters en denkers, kwam de stad tot grote bloei.

In de omgeving zijn nog vele holwoningen. De stad wordt beheerst door twee schilderachtige burchten: Het Alcazaba is een Moors fort uit de 8ste eeuw.

Ook een oude moskee, in kapel veranderd, is de moeite van het bezichtigen waard. Een goed bewaarde muur verbindt het Alcazaba met de, 250 m verder op een heuvel gelegen, ruïne van het kasteel San Cristóbal. Hoog er boven uit verheft zich het marmeren monument van het Heilig Hart (1928). Van hier heeft men een prachtig uitzicht. De kerk van Santiago, dichtbij de Puerta Purchena, het hart van de stad, heeft een 55 m hoge toren uit de 16de eeuw en een renaissancegevel van Juan de Orea. De stad is rijk aan promenades, vele beplant met palmen, zoals de Paseo de San Luis die langs de haven loopt. In de buurt van Almería zijn verschillende gelegenheden tot baden in zee: vlak bij de stad o.a. de strandjes Delicias, Conchas, Villagarcia en San Miguel; naar het westen de kleine kustinhammen van La Garrofa (5 km) en een reeks wijde stranden bij Aguadulce (11 km).

Bezienswaardigheden:

- Het Alcazaba. Een 1000 jaar oud Moors fort met een schitterend uitzicht over de stad.

- De Catedral. Vroeger stond op deze plaats een moskee, later werd deze moskee een christelijk bedehuis. Na de aardbeving van 1522 ontwierp Juan de Orea de huidige kathedraal.

- Plaza Vieja. Dit 17e eeuwse door arcaden omringde plein wordt ook wel 'Plaza de la Constitución' genoemd.

Murcia

Murcia is een relatief kleine autonome regio van Spanje. De regio ligt in het zuidoosten van het land. In het westen wordt Murcia begrensd door de regio Andalusië, in het noordwesten door Kastilië-La Mancha, in het noordoosten door Valencia en in het zuidoosten door de Middellandse Zee. De hoofdstad van de regio is de gelijknamige stad Murcia. De regio Murcia is een van de mooiste en meest authentieke regio´s van Spanje. Nergens anders vindt u zo´n grote natuurlijke schoonheid en diversiteit aan geschiedenis, kunst en gastronomische tradities. Murcia heeft meer dan 250 km kunstlijn die beken staat als de “Costa Calida”. Bovendien heeft Murcia 300 zon-dagen per jaar en een gemiddelde temperatuur van 21 graden.

De belangrijkste steden van Murcia zijn CartagenaLorcaMurcia en Yecla.